Server

Som företag eller privatperson är det inte alltid lätt att kunna alla termer och ord inom IT-drift och liknande. Det är inte alltid lätt att sätta sig in i avancerat tekniskt kunnande om servrar och driftande såväl som administration av dessa. Av den anledningen finns vi till, för att hjälpa er till en kostnadseffektiv och välfungerande IT-drift. Vi vill mer än gärna bidra med vår mångåriga erfarenhet och djupa kunskap i ämnet för att ni ska få den IT-drift och serverlösning ni eftersträvar och erfordrar. Vi erbjuder dig som kund högkvalitativa serverlösningar som är skräddarsydda efter era behov och önskemål.

Outsourca er IT-drift till oss och låt oss med stor kunskap och erfarenhet ge er den perfekta serverlösningen. Oavsett om ni avser hyra en server eller om ni redan äger en server kan vi erbjuda er den bästa lösningen.

Betjänt eller Server

Ordet server kommer ursprungligen från engelskans ord serve eller servant och betyder "ge service, eller den som ger service". I datavärlden har ordet kommit att betyda värddator. I Sverige säger vi oftast server som ett låneord istället för värddator då det officiella IT-språket är engelska.

Egentligen är server mjukvara och inte hårdvara. För att förstå detta kan man sätta det engelska begreppet server mot sin motsats, alltså klient. På så sätt kanske man förstår bättre. En server har alltså uppgiften att serva klienten med olika uppgifter. Olika servrar kan vara exempelvis filserver, webserver, epostserver och databasserver.

Lite förenklat kan man förklara det så att en server är ett program som kan utföra tjänster åt andra program, det vill säga klienterna. I praktiken tillverkas naturligtvis dedikerad hårdvara för vissa uppgifter, det vill säga där man anpassat hårdvaran att fungera bättre för en viss server. På lekmannaspråk kan man säga att det är dessa maskiner som kallas servrar.

Servern som den fysiska datorn

Varje enskild dator kan vara en värddator eller server i något sammanhang. Oftast är servern en dator som är bättre utrustad och är mycket kraftfullare än vanliga datorer avsedda för hemmabruk. En stor server, exempelvis för ett företag är dock avsevärt mycket kraftfullare och kräver mycket med prestanda, ström, kylning, backup och servicepersonal, framförallt krävs säkerhet och konstant övervakning.

Vanligt förekommande servrar:

e-postserver

En e-postserver är en server som har till uppgift att ta emot e-post från andra e-postservrar och sedan sortera dem vidare till rätt användare. Dess uppgift är även att skicka e-post från användare till andra e-postservrar.

Webbserver

En webbserver är en server som har till uppgift att ta emot förfrågningar från olika webbläsare för att sedan besvara dem med de webbsidorna. Med andra ord är det denna server som har hand om vad som händer när man surfar på Internet.

NAS

Nätverksapplicerad datalagring, så kallad NAS är hårddisksbaserad lagringsteknologi utvecklad för att vara direktuppkopplad mot datanätverket. Detta ger alla användare på nätverket åtkomst till centraliserad data. NAS är en kostnadseffektiv nätverkslagringsenhet som erbjuder stabila, användbara och exklusiva serverfunktioner.


Läs mer om serverhotell.
Sitemap

© 2010 Ipeer AB, All rights reserved.

Mer om Ipeer: Twitter - Faceboook - Blogg - Alla Bolag

Ipeer - Quality Server hosting